Τσουρέκι πολίτικο από τα ζαχαροπλαστεία ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
ΕΛΕΝΗ
WebTV EMBED
Χρησιμοποιήστε τον ακόλουθο κώδικα για embedding:
ΥΛΙΚΑ (για 3 τεμάχια):
  • 1.040 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 400 γρ. φρέσκο γάλα πλήρες
  • 260 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 200 γρ. βούτυρο γάλακτος
  • 5 αυγά ολόκληρα (περίπου 200 γρ.)
  • 50 γρ. μαγιά νωπή
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 30 γρ. χυμό από ένα πορτοκάλι
  • 10 γρ. μαχλέπι
  • 1 γρ. μαστίχα τριμμένη
  • 1 γρ. αλάτι
  • 1 γρ. βανίλια
  • αμύγδαλο φιλέ  (για το γαρνίρισμα)
  • 1 ασπράδι αυγού (για το ψήσιμο)
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
 
Βάζουμε στο μίξερ όλη τη ζάχαρη, τα αυγά, το γάλα, τη μαστίχα, τη βανίλια, το αλάτι και τον χυμό πορτοκαλιού και τα ανακατεύουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε στο μίξερ το αλεύρι -αφού το κοσκινίσουμε πρώτα- το μαχλέπι, τη μαγιά και το ξύσμα πορτοκαλιού. Όσο είναι σε λειτουργία το μίξερ, σιγά σιγά προσθέτουμε το βούτυρο, το οποίο έχουμε ήδη ζεστάνει στους 40 βαθμούς. Στη συνέχεια δουλεύουμε το μίγμα για 20 λεπτά. Μετά την έξοδό της από το μίξερ, τοποθετούμε τη ζύμη σκεπασμένη σε ζεστό χώρο, στους 35 βαθμούς, για 30 λεπτά. Έπειτα κόβουμε τη ζύμη σε έξι ίσα κομμάτια, την πλάθουμε και την μορφοποιούμε μέχρι να πάρει το επιθυμητό σχήμα (με 2 κομμάτια για κάθε τσουρέκι, τα οποία ανοίγουμε σε κορδόνι 30 εκ. και το κάνουμε πλεξούδα). Στη συνέχεια την τοποθετούμε ξανά σε ζεστό χώρο σκεπασμένη, στους 30 – 35 βαθμούς (περίπου για 20 - 30 λεπτά), μέχρι να φουσκώσουν και να γίνουν περίπου διπλάσια. Τέλος, αλείφουμε τη ζύμη με το ασπράδι και προσθέτουμε το αμύγδαλο φιλέ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 25 - 30 λεπτά.