Γαλακτομπούρεκο

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
ΕΛΕΝΗ
WebTV EMBED
Χρησιμοποιήστε τον ακόλουθο κώδικα για embedding:
ΥΛΙΚΑ:
 
Για την κρέμα:
  • 500 ml γάλα
  • 500 ml κρέμα γάλακτος
  • 100 γρ. Βούτυρο Κερκύρας ΣΑΒΟΪ και έξτρα 200 γρ. βούτυρο λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων
  • 4 αυγά
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 1/2 κ.γ. κανέλα τριμμένη
  • 1 κ.γ. βανίλια εκχύλισμα
  • 150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 πορτοκάλι ξύσμα
  • 1 συσκευασία φύλλο κρούστας
 
Για το σιρόπι:
  • 500 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 400 ml νερό
  • 100 γρ. μέλι
  • 1 στικ κανέλλα
  • φλούδες από 1 λεμόνι
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
 
Για το σιρόπι:
 
Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το μέλι σε μια κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρει μια βράση και λιώσει η ζάχαρη, αφαιρούμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το μέλι, ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι μας στην άκρη να κρυώσει καλά.
 
 
Για την κρέμα:
 
Σε μία βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, την κανέλα, το ξύσμα πορτοκάλι και τη μισή ζάχαρη. Τοποθετούμε την κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά μέχρι το μείγμα να πάρει μια βράση. Σε ένα μπολ ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, τη βανίλια, τα αυγά, τη σιμιγδάλι και τα χτυπάμε με το σύρμα χειρός μέχρι να ασπρίσουν τα αυγά. Βάζουμε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι και όταν πάρει βράση το ρίχνουμε σιγά σιγά με μία κουτάλα μέσα στο μείγμα με τα αυγά ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα χειρός. Επιστρέφουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα για να μη μας σβολιάσει.
Μόλις πήξει το μείγμα, το αφαιρούμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Το αδειάζουμε σε ένα ορθογώνιο σκεύος, το σκεπάζουμε με μεμβράνη, η οποία να εφάπτεται πάνω στην κρέμα και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να γίνει χλιαρό.
Βουτυρώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί 25 επί 34 εκατοστά. Απλώνουμε στον πάτο του 1 φύλλο κρούστας και με το πινέλο ραντίζουμε το φύλλο με βούτυρο, ώστε να πάει σε όλη την επιφάνεια. Τοποθετούμε από πάνω του άλλα 4 φύλλα επαναλαμβάνοντας την ίδια διαδικασία βουτυρώματος. Αδειάζουμε όλη την κρέμα από πάνω απλώνοντάς την ομοιόμορφα με μια σπάτουλα και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα 4 φύλλα, επαναλαμβάνοντας την ίδια διαδικασία βουτυρώματος. Διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα ώστε να κλείσουμε το γλυκό και να μην βγει η κρέμα. Χαράσσουμε το γαλακτομπούρεκο σε βάθος 1 εκατοστό σε τετράγωνα κομμάτια με ένα μαχαίρι, περιχύνουμε με το περισσευούμενο λιωμένο βούτυρο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα για 1 ώρα μέχρι να χρυσαφίσουν τα φύλλα. Μόλις ετοιμαστεί, το βγάζουμε καυτό από το φούρνο και χύνουμε από πάνω το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και σερβίρουμε.